Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 19.08.2024 13:57
Кількість переглядів: 24

Фото без опису

Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

Разом з тим, варто пам'ятати, що це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.
Отруєння організму викликають токсини-алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основними причинами отруєння грибами є:

  • вживання отруйних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників);
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • порушення технології приготування, особливо консервованих грибів.

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Симптоми отруєння можуть з’явитися протягом доби. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
З метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами потрібно дотримуватись наступних правил:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  • Ніколи не кладіть у кошик гриби, які не знаєте. Остерігайтесь пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старі, перезрілі або молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
  • Під час посухи гриби краще не збирати взагалі, адже у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочіть та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Краще відмовитись від споживання дикорослих грибів.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів, адже порушення цих правил може викликати важке захворювання – ботулізм.
  • Гриби - не дитяча їжа, не давайте грибних страв малолітнім дітям. Вагітним та жінкам, що годують груддю також варто відмовитись від грибних страв.

Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких - викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок потерпілого: дайте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика, коли промивні води стануть чистими - дайте активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. 
Бережіть власне здоров’я та здоров’я Ваших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь