Профілактика отруєнь грибами
Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.
Разом з тим, варто пам'ятати, що це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.
Отруєння організму викликають токсини-алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основними причинами отруєння грибами є:
- вживання отруйних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників);
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- порушення технології приготування, особливо консервованих грибів.
Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Симптоми отруєння можуть з’явитися протягом доби. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
З метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами потрібно дотримуватись наступних правил:
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Ніколи не кладіть у кошик гриби, які не знаєте. Остерігайтесь пластинчатих грибів.
- Не збирайте старі, перезрілі або молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.
- Під час посухи гриби краще не збирати взагалі, адже у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Не вживайте сирих грибів.
- Суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочіть та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
- Краще відмовитись від споживання дикорослих грибів.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
- Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів, адже порушення цих правил може викликати важке захворювання – ботулізм.
- Гриби - не дитяча їжа, не давайте грибних страв малолітнім дітям. Вагітним та жінкам, що годують груддю також варто відмовитись від грибних страв.
Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких - викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок потерпілого: дайте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика, коли промивні води стануть чистими - дайте активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Бережіть власне здоров’я та здоров’я Ваших дітей!