Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Ранньоквітучі рослини

Дата: 26.02.2024 15:36
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Щорічно, у весняний період на території України проводиться посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України.

Це підсніжник білосніжний, шафран, цикламени, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання цих рослин призводить до знищення популяцій.

Згідно законодавства України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України», та згідно ст. 88, 881, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

 Так, за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 грн. до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Окрім того, за один екземпляр незаконно зірваної рослини, яку занесено до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 гривень (залежно від виду).

Вирощування рослин, занесених до Червоної книги України у домашніх умовах, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені     статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України, а кожен, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь