ГРИБИ - БІДА, ЯКУ МИ ЗНАХОДИМО САМІ!
Гриби – це «їстівний» продукт, який кладе на лікарняні ліжка десятки людей під
крапельниці і, в кінцевому підсумку, людина залишається інвалідом з практично
«неробочою» печінкою, в гіршому випадку потрапляє в морг.
У м. Біла Церква у серпні 2023р. від отруєння грибами постраждала 1 людина.
Причиною стали гриби «зонтики», зібрані у Томилівському лісі.
З усіх отрутних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка. Про грізні
наслідки, зв'язані з випадковим її вживанням у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність
при даних отруєннях досягає 50% і більш. Клінічна картина цього отруєння має
холероподібну форму, коли після інкубаційного періоду, що дорівнює в середньому 10 – 12
год., у потерпілих відзначаються жорстокі болі в животі, частий стілець, неприборкана
блювота, зневоднювання організму, жовтяниця, анурія і коматозний стан.
На другому місці по токсичності – найбільш ранні весняні гриби. Через 8-10 год. після
вживання в потерпілих з'являються тривала блювота, сильні болі в животі, судороги і надалі
розвивається жовтяниця, причому летальність може досягати 30%.
На третьому місці по отруйності стоять мухомори, у яких містяться токсини, що
викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, понос, звуження
зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан). Смертність при цих отруєннях
звичайно не перевищує 2 – 3%.
У разі якщо після прийому грибів у кого-небудь в сім'ї з'являються ознаки ураження
шлунково-кишкового тракту, не слід покладатися на домашні засоби. Пам'ятайте, пізно почате
лікування (на 2 - 5 добу) в більшості випадків безуспішно! До надання лікарської допомоги
важливо викликати блювоту (якщо не було мимовільної блювоти) і промити шлунок. Для
уточнення діагнозу зберігайте все не з'їдені гриби.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні
для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях,
спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте.
Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають небезпечними.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді
гриби можна варити або смажити.
- Ніколи не купуйте грибні консерви, закриті кришками в домашніх умовах.