Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Гіпертонічна хвороба

Дата: 25.05.2023 08:41
Кількість переглядів: 56

Гіпертонічна хвороба (гіпертонія) або артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску.  Чим вищий показник кров’яного тиску, тим складніше працює серце. Якщо хвороба не контролюється, гіпертонія може викликати серцеві напади, гіпертрофію серця і врешті-решт призвести до серцевої недостатності. У кровоносних судинах можуть утворитися випинання стінок (аневризми), викликані високим тиском, що підвищує ймовірність тромбозу і розривів. За оцінками ВООЗ 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту.

Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і попереджати страшні ускладнення – втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт.

Говорити про діагноз «артеріальна гіпертензія» можна у випадку, якщо лікарем було зафіксовано неодноразове  підвищення артеріального тиску вище 139/89 мм рт. ст.

Щоб поліпшити якість життя при гіпертонії, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск!

Навіть стійке, але незначне підвищення – це ще не артеріальна гіпертонія. Але звернути увагу і вживати заходів необхідно в будь-якому випадку. Тоді від симптомів цього захворювання можна  позбутися. Дуже часто зустрічаються випадки, коли гіпертонічна хвороба не має яскраво виражених симптомів. Але вживати заходів і лікувати хворобу необхідно, оскільки можлива поява серйозних ускладнень. Так, гіпертонічна хвороба може чинити негативний вплив на деякі органи – наприклад, може постраждати серце (гіпертрофія міокарда лівого шлуночка, інфаркт міокарда, розвиток серцевої недостатності), страждає головний мозок (геморагічний та ішемічний інсульти, дисциркуляторна енцефалопатія), нирки, а також усі судини.

. Профілактика гіпертонії:

  • фізична активність, заняття спортом, ранкова гімнастика, плавання, фітнес, спортзал. Навантаження повинні бути легкими або помірними, високі фізичні навантаження шкідливі;

  • дієта з обмеженням солі до 5 грамів на добу. Виключення з харчування продуктів з надлишком солі (чіпси, солоності, ковбаси, консерви). Заміна солі на прянощі і часник;

  • різке скорочення в харчуванні тваринних жирів і вуглеводів - це профілактика атеросклерозу, ожиріння;

  • збагачення раціону калієм, кальцієм;

  • відмова від шкідливих звичок;

  • контроль за тиском;

  • регулярне відвідування лікаря.

Артеріальна форма гіпертонії вражає не тільки людей  похилого та середнього віку, а й молодих – цьому сприяє і малорухливий спосіб життя сучасної людини, і екологічна обстановка у великих містах і стреси, які ми всі зараз переживаємо. Лікарі рекомендують починати стежити за своїм тиском вже з 25 років, регулярно вимірюючи його і намагаючись виключити зі свого життя негативні фактори впливу.  Зробити це набагато простіше, ніж витрачати час у майбутньому на тривале і дороге лікування. 

Турбуйтесь про своє здоров’я та будьте здорові!

 

Білоцерківська районна філія ДУ «Київський обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь