Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Попередження виникнення пожеж та загибелі людей у житловому секторі країни

Дата: 17.12.2021 21:49
Кількість переглядів: 371

Сектор з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Маловільшанської сільської ради  Інформує:

В ДСНС відбувся брифінг щодо "Попередження виникнення пожеж та загибелі людей у житловому секторі країни"

Фото без опису

10 грудня в ДСНС України відбувся брифінг Заступника начальника Управління пожежної безпеки – начальника Відділу профілактичної роботи Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Олександра Чекригіна та заступника директора Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України Володимира Вовка щодо попередження виникнення пожеж та загибелі людей у житловому секторі країни.

Учасники довели представникам засобам масової інформації актуальну статистику виникнення пожеж у помешканнях громадян, загибелі людей на них, а також розповіли як убезпечити своє життя від вогню.

Так, за словами Олександра Чекригіна, з початку року в Україні сталося майже 26 тисяч пожеж у будинках та спорудах житлового призначення, внаслідок яких загинуло понад 1 тис. 500 людей, з яких більше 30 дітей. Серед основних причин пожеж: порушення правил улаштування та експлуатації електрообладнання, порушення правил влаштування та експлуатації пічного опалення, а також необережне поводження з вогнем. Спікер уточнив, що найчастіше у помешканнях громадян виникають займання через перенавантаження електромережі, використання подовжувачів, зокрема саморобних, а також через недогляд за піччю у разі обігрівання будівель за допомогою пічного опалення. «Дуже часто пожежі у приватному секторі виникають саме через те, що печі вчасно не обслуговуються та не очищуються», - наголосив Олександр Чекригін і додав, що категорично не можна залишати дітей самих у будинку із піччю, яка працює. Він нагадав основні дії у разі пожежі, закликав вчасно повідомляти про займання за номером «101» та порадив мати вогнегасник у кожній родині.

У свою чергу, представник Національної соціальної сервісної служби України наголосив, що проблема виникнення пожеж у житловому секторі має велике соціальне значення. Володимир Вовк зауважив, що ця проблема найчастіше виникає там, де йдеться про найбільш уразливі категорії населення, які потребують постійної уваги держави – малолітні діти, люди літнього віку та родини, які опинилися у складних життєвих умовах. За його словами, є три складових спільної роботи органів державної влади для запобігання загибелі людей на пожежах: виявлення проблеми, її оцінювання та зрештою вирішення проблеми. Як приклад Володимир Вовк згадав випадок, коли розглядалося питання повернення дітей у біологічну родину, проте умови, які виявили працівники соціальних служб цьому не сприяли. Йдеться, зокрема, про відсутність умов для приготування їжі, коли єдиною альтернативою у сім’ї було розведене багаття.

«На жаль, історію сучасного законодавства щодо захисту дітей пишуть самі ж діти своїми життями», - підсумував фахівець.

Окремо, на прикладі пожеж у приватних будинках для літніх людей, він закликав громадськість перевіряти належність кожного такого закладу до сфери контролю держави. Адже уразі, коли такий будинок не має навіть відповідної ліцензії, то гарантувати безпеку людей, що там перебувають, неможливо.

Підсумовуючи, учасники брифінгу довели інформацію про заходи, які вживаються для попередження виникнення пожеж у помешканнях громадян. Це й спільні рейдові відпрацювання населених пунктів, розповсюдження пам’яток із правилами пожежної безпеки в місцях з масовим перебуванням людей, в освітніх, культурних, лікувальних установах, громадському транспорті, тощо. Крім того, превентивна робота проводиться також на регулярній основі із батьками та дітьми.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь