Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Дотримання правил біобезпеки під час полювання запобігає розповсюдженню АЧС!

Дата: 11.11.2021 09:59
Кількість переглядів: 394

Фото без опису

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю та значними економічними збитками.

  Від зараження до появи симптомів проходить від 2 до 7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 42°C, з'являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості з’являються червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, іноді пізніше.

  Сьогодні АЧС - це серйозна проблема не тільки сільського, а і мисливського господарства.

  Проте, в останні роки ми все частіше згадуємо лише про здобутого дикого кабана або вепра. Через спалахи АЧС, що реєструються в дикій фауні, популяція диких кабанів різко зменшується.

  Деякою компенсацією може бути знання епізоотичного статусу місцевості, тому що виявлені інфекційні та інвазійні захворювання свійських тварин спостерігаються і серед диких.

  Доведено, і постійно на цьому наголошується, що головним розповсюджувачем АЧС є людина! Кожен мисливець має знати не тільки де ховається дичина, а і те, як безпечно поводитись із впольованою здобиччю.

  Зважаючи на складну епізоотичну ситуацію в Україні із захворюваністю на АЧС нагадуємо мисливцям прості правила щодо недопущення даного захворювання на території області:

  • Регулярно дезинфікуйте транспортні засоби, які використовуються для перевезення туш добутих тварин.
  • Особливу небезпеку становлять продукти забою впольованих свиней, тому не залишайте в лісі нутрощі добутих кабанів, шкури та інші побічні продукти полювання, які не споживаються людиною.
  • Утилізувати нутрощі в спеціально облаштованих на мисливських господарствах ямах, спалювання, закопування на глибину не менше 1,5 м. з обов’язковою дезінфекцією місць знищення або захоронення, з використанням дезінфекційних засобів, що забезпечують знищення вірусу АЧС.
  • Оброблення туш, добутих на полюванні тварин, здійснювати централізовано в облаштованих на території мисливських господарств пунктах, де підлоги і стіни приміщень призначені для оброблення туш добутих тварин.
  • При транспортуванні туш добутих кабанів до місць централізованої обробки використовувати пластикові або металеві водонепроникні ємності з метою недопущення попадання крові або природних виділень тварин на землю або різні поверхні транспортних засобів.
  • Після завершення полювання і оброблення туш кабанів здійснити ретельне миття та дезінфекцію рук, взуття, а також ножів та інших пристосувань.
  • Транспортування продукції полювання з мисливських господарств здійснювати тільки в водонепроникній тарі, щоб не допустити забруднення транспортних засобів і одягу кров’ю і т.д.
  • Після кожного полювання здійснювати регулярне миття та дезінфекцію транспортних засобів, що використовуються для перевезення туш добутих тварин.
  • Не допускати використання води, в якій проводилася мийка м’яса або термічно необроблених субпродуктів добутих кабанів, в корм свиням чи іншим свійським тваринам.
  • У разі виявлення трупа дикого кабана або добутого кабана з ознаками АЧС, необхідно негайно повідомити про це представників мисливського господарства та місцевих представників компетентного органу Держпродспоживслужби.
  • Кожна добута на полюванні туша дикого кабана повинна пройти обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу не тільки на наявність вірусу АЧС, а й на наявність трихінельозу.

  Використовуючи ці нескладні, але суворі вимоги з біобезпеки, ми збережемо поголів’я дикого кабана в Україні!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь