Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

До уваги, грибників!

Дата: 21.09.2021 15:30
Кількість переглядів: 411

Фото без опису

 

   «Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Гриби, зібрані в природних умовах, небезпечний продукт харчування, який може викликати отруєння, а іноді смерть. Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Найнебезпечніші гриби – біла та бліда поганки, які в молодому віці дуже схожі на сироїжки, печериці та інші пластинчасті гриби. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при солінні та сушінні. Навіть шматочок блідої поганки може викликати смертельне отруєння.

Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.  Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш  цінних (білому, лисичках тощо), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.

Також небезпечні для здоров'я умовно їстивні гриби, які завжди містять отруйні речовини, та потрапляють в їжу при неправильному приготуванні страв з грибами. До умовно – їстивних відносяться гриби - дубовики, вовнянки, рядовки, зеленушки, зонтики, валуї, хрящ - молочник, опеньок осінній справжній, зморшок їстівний та інші, що містять отрути. Харчове застосування таких грибів можливе тільки після неодноразового відварювання в воді тому, що їх отрути знешкоджуються при температурі вище 70 град.С, розчиняються в гарячій воді при відварюванні.

   До цього часу не існує науково обґрунтованих - простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів.

   Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками.

Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:

1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння можна уникнути.

2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях, йдіть до лісу з бувалим грибником, «озброюйтесь» літературою;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;

– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби:білі, бабки, моховики тощо;

– ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля підстави ніжки мають бульбовидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак;

– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь - якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10 - 15 хвилин;

– при варінні грибів не можна користуватися чавунним, мідним, олов’яним посудом;

– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;

– не давайте грибів малолітнім дітям;

–ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів (такі як всім відомі, з використанням цибулини або срібних ложок), вони, окрім помилок, нічого не дають;

– не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

4. Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте (симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, симптоми серцево-судинної недостатності, мимовільне сечовиділення, проноси тощо) :

–   негайно промийте шлунок слабким соляним розчином до тих пір, поки промивні води не стануть чистими ;

– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.

   Бажаємо всім здоров’я та вживання грибів без ризику для себе та своєї родини!

 

Білоцерківський  відділ Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь