Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

Фузаріоз найпоширеніша та найшкідливіша хвороба кукурудзи

Дата: 13.09.2021 23:33
Кількість переглядів: 554

Фото без опису

Фузаріоз качанів виявляється   у всіх  зонах вирощування кукурудзи. В останні роки поширення його на кукурудзяних полях зростає,передусім через монокультуру та перенасичення сівозмін кукурудзою, особливо на  площах, де рослини були пошкоджені бавовниковою совкою та стебловим (кукурудзяним) метеликом, а також за несвоєчасного збирання врожаю, коли зернову кукурудзу часто збирають у листопаді й грудні.

Ознаки хвороби з’являються на качанах у кінці молочної чи на початку воскової стиглості  і можуть розвиватися до збирання та навіть під час зберігання. На качанах утворюються  один або кілька осередків  густого нальоту грибниці блідо-рожевого або білого кольору. В центрі такого осередку зернівки майже цілком зруйновані, стають брудно-бурими, легко кришаться і ламаються. В умовах вологої камери на ураженому насінні утворюється пухнастий білий або блідо-рожевий міцелій, на якому формується  спороношення.

Збудниками хвороби  є  незавершені гриби роду F.moniliformeSheldon. У нього грибниця добре розвинута, пухнаста, біла або біло-рожева. Оптимальна температура для його розвитку — 28–30°C, мінімальна — 10–14°C, максимальна — 35–39°C. Сприяє розвитку фузаріозу на качанах висока вологість повітря у період воскової і повної стиглості зерна та збирання врожаю, тривалі і часті дощі, роси, тумани.

Джерелами інфекції є рослинні рештки (обгортки качанів, стерня), ґрунт і уражене насіння кукурудзи. Ураження качанів відбувається за допомогою спор, що розносяться комахами, вітром та дощем з уражених вегетативних органів кукурудзи і рослинних решток. Уражуються насамперед травмовані  качани: пошкоджені комахами.

Більш інтенсивно уражуються фузаріозом качани з нещільною обгорткою, ніж зі щільноприлеглою. На перестояних посівах кукурудзи  у гібридів, у яких качани на стеблах стирчать вверх, захворювання розвивається швидше, ніж у гібридів, у яких вони звисають на стеблах вниз. В останніх крапельна волога через обгортки майже не попадає на насіння.

Фузаріоз є надзвичайно шкідливою хворобою. Він спричиняє значні втрати врожаю і суттєво знижує його якість. Уражене насіння кукурудзи втрачає схожість, а зі здоровим зародком дає слабкі ростки, які, як правило, гинуть, не досягнувши поверхні ґрунту. Насіння кукурудзи дуже уражене фузаріозом не утворює сходів, а якщо зародок не пошкоджений, воно проростає із запізненням, формує слабкі паростки, які часто гинуть до виходу на поверхню ґрунту. Необхідно зауважити, що частина зернівок у хворому качані, які знаходиться  на достатній відстані від фузаріозного осередку без видимих зовнішніх ознак ураження, є часто інфікованими.

Змішані  фузаріозні інфекції на качанах.

  1. Фузаріозно-біла гниль.

  2. Фузаріозно-сіра гниль.

  3. Фузаріозно-пеніцильозно-розова гниль.

  4. Фузаріозно-пеніцильозно-сіро-розова гниль.

  5. Фузаріозно-нігроспорозна гниль.

  6. Фузаріозно-пеніцильозно-сіро-нігроспорозно-розова гниль.

Хвороба продовжує розвиватися під час зберігання качанів, якщо вони мають вологість 18% і більше та за недостатньої аерації у приміщенні.

Слід пам’ятати, що патоген виділяє в уражені тканини мікотоксини — фумонізіни, які є канцерогенними для людини і тварин.

Захист від цього захворювання полягає в основному у створенні умов, які сприяють стійкості рослинного організму протии хвороби. До таких заходів належать агротехнічні прийоми: добір здорового насіннєвого матеріалу, правильний режим зберігання насіннєвих  качанів (вологість  їх не повинна перевищувати 16%, а зерна 13%); калібрування насіння; сівба гібридним насінням першого покоління; очищення; зяблева оранка з глибоким загортанням подрібнених післяжнивних решток кукурудзи в ґрунт; дотримання ротації в сівозміні; оптимальні строки посіву; застосування оптимальних доз добрив; своєчаснепроведення заходів проти  бавовникової совки і кукурудзяного стеблового метелика.

  Обов’язковий контроль за вмістом  мікотоксинів перед закладкою насіння на зберігання. Хімічні заходи:  протруюваннянасіння.

Створення і вирощування  стійких гібридів  кукурудзи  є  найбільш  радикальним  і економічно ефективним методом  боротьби  з фузаріозними  хворобами.

Державний фіто санітарний інспектор         Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь