Маловільшанська громада

Київська область, Білоцерківський район

ГУ ДПС у Київській області інформує

Дата: 26.08.2021 18:06
Кількість переглядів: 682

У ГУ ДПС у Київській області відбулося чергове засідання Громадської ради

Захід відбувся за участі начальника ГУ ДПС у Київській області Олени Виноградової та фахівців податкової служби пристоличного регіону.  

Порядок денний цього разу відзначився великим різноманіттям питань для обговорення. Зокрема, присутні підбили підсумки роботи ГУ ДПС у Київській області за січень-липень 2021 року, зупинились на нюансах відновлення ставки ПДВ  20% для деяких видів сільськогосподарської продукції, обговорили підстави зупинення реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, роботу СМ КОР тощо.

Поряд з тим, заступник начальника Володимир Луговський звернув увагу учасників заходу на основні положення Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Зокрема, він зазначив, що держава надає громадянам можливість добровільно задекларувати свої статки, поряд з тим, подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Крім того, неабиякий інтерес викликали й результати роботи ГУ ДПС у Київській області у напрямку виявлення використання роботодавцями неофіційних трудових відносин та виплати не задекларованої заробітної плати.  

«Забезпечення належних умов для сталого функціонування демократичних інституцій, однією з яких і є Громадська рада, – об’єктивна необхідність для розвитку держави. Адже, зокрема, через Громадські ради, що діють у безпосередній близькості та в тісному контакті з органами влади, можна оперативно і конструктивно вирішувати нагальні питання суспільного значення», – зазначив Іван Шилов.


86% платників Київщини подають звітність до контролюючих органів за допомогою електронних сервісів

Наразі понад 159 тисяч суб’єктів господарювання регіону обрали онлайн комунікацію з податківцями, а це 86% від загальної кількості платників Київщини. Зокрема, в електронному вигляді звітність подає 92% або 73 тисячі юридичних осіб та 79% або 84 тисячі фізичних осіб – підприємців.

Аналізуючи у розрізі податків, слід відмітити, що платники регіону в електронному вигляді подали: майже 100% - декларацій з податку на додану вартість; 95% - звітності з акцизного податку; 85% - звітності з податку на прибуток підприємств та 79% - декларацій платника єдиного податку.

Найбільший відсоток платників, які звітують через інтернет у Сквирській ДПІ (95%), Києво-Святошинській ДПІ (91%), Згурівській ДПІ (90%) та Миронівській ДПІ (89%).

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу платників, що для спрощення електронного обміну даними та інтеграції із системами, що використовуються бізнесом, ДПС у відкритому доступі розміщено АРІ (Application Programming Interface) програмного інтерфейсу, який дає змогу реалізувати всю повноту функціоналу Електронного кабінету.

АРІ розміщено в розділі «Опис АРІ доступу до інформації приватної частини» меню «Допомога» відкритої частини Е-кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/help/api-registers-int.html).


Чи можна включати до витрат підприємця ремонт вантажного авто?

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно п.2 ст.177 Податкового Кодексу України (Далі ПКУ) об'єктом оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів,  належать:

- вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат (п.п. 177.4.1 ПКУ),

- витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п.п. 177.4.4 ПКУ).

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX з 23.05.2020 р було внесені зміни до п.п. 177.4.5, 177.4.6 ПКУ, якими виключено вантажні автомобілі з переліку основних засобів, що не підлягають амортизації.

Таким чином, фізична особа-підприємець на загальній системі оподаткування з 23.05.2020 р. має право включати до складу витрат: витрати на утримання вантажних автомобілів, зокрема, витрати на технічне обслуговування, ремонт, придбання запчастин, тощо; вартість використаних пально-мастильних матеріалів після одержання доходу, який безпосередньо пов'язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів, тощо.


Затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок її подання

Державна податкова служба України повідомляє, що наказ Міністерства фінансів України від 02 серпня 2021 року № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання», який набуває чинності з 01.09.2021, зареєстровано Міністерством юстиції України 19.08.2021 за № 1090/36712.

Нагадуємо, що з 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація.


На підставі яких документів громадянам нараховується плата за землю

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що плата за землю- це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

При цьому земельний податок - це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів, а орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - це обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою .

Фізичним особам (громадянам) нарахування сум земельного податку і орендної плати проводиться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки на підставі:

  • даних державного земельного кадастру;
  • поданих платником земельного податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку (у разі відсутності відомостей у базах даних ДПС);
  • отриманої від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформації щодо укладених договорів оренди землі з фізичними особами (громадянами);
  • поданих фізичними особами (громадянами) заяв про застосування пільги по земельному податку.

Контролюючий орган надсилає (вручає) податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати платнику за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року. Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.

Фізичні особи - власники однієї або декількох земельних ділянок, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні надати до 01 травня поточного року письмову заяву про застосування пільги у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки та документи, що посвідчують її право на пільгу. При цьому така пільга застосовується у поточному році, а у разі подання заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга щодо сплати земельного податку починає застосовуватися з наступного податкового (звітного) року.

Звертаємо увагу, що пільг щодо сплати фізичними особами (громадянами) орендної плати нормами Податкового кодексу України не передбачено.


Інформацію щодо видів діяльності, не зазначених у попередньо поданій Таблиці даних платника, можна надати шляхом подання нової Таблиці

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що платники податку на додану вартість можуть надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені у попередньо поданій до контролюючого органу таблиці даних платника податку на додану вартість (далі - Таблиця) шляхом подання нової Таблиці, в якій зазначають такі види діяльності та відповідно коди товарів згідно УКТЗЕД та коди послуг згідно ДКПП.

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таблиця подається за формою, встановленою Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.12. 2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (додаток 5).

 У Таблиці зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до КВЕД;
  • коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;
  • коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України (п. 13 Порядку №1165).

Звертаємо увагу, що  у Таблиці слід зазначати коди товарів згідно з УКТЗЕД, які придбаваються  для виробництва (сировина, матеріали, тощо). До прикладу, сільськогосподарський товаровиробник має зазначати коди товарів згідно з УКТЗЕД, придбаних для виробництва: посівний матеріал, міндобрива, гербіциди, пестициди, паливно - мастильні матеріали, тощо.

Отже, платник ПДВ може надати інформацію щодо видів діяльності, які не зазначені в попередньо поданій до контролюючого органу Таблиці шляхом подання нової Таблиці, в якій зазначає такі види діяльності та відповідно коди товарів згідно УКТЗЕД та коди послуг згідно ДКПП.


Розрахунки при оптовій торгівлі на складі СГ здійснюються без РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє суб’єктів господарювання, що у разі, якщо в місці отримання товарів операції з розрахунків у готівковій формі не проводяться (наприклад, здійснюється оптова торгівля тощо), то реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) та або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються.

Зазначене передбачено пунктом 12 ст. 9 Закону України № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», згідно якого,  якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то реєстратори розрахункових операцій  та або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються.


Ставку збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування можна зменшити

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до абз.1 п.п. 8.3 п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі - Збір) щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування Збору, визначеної згідно з п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, ставки 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Як альтернативу, платник податків може обрати ставку 3 % із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно (абз.2 п.п. 8.3 п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Тобто, ставку Збору можливо зменшити з 5 % (9%) до 2,5 % у випадку застосування спеціальної пільги шляхом придбання державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення.

Тобто, якщо фізична особа, яка має активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до ПКУ, «переводить» такі активи у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій і така «конвертація» відбудеться у періоді з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання Декларації, то декларант має право зазначити номінальну вартість таких облігацій і сплатити з неї Збір за ставкою 2,5 % (замість 5 % чи 9 %, передбачених для коштів на рахунках банків). Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3% із сплатою податкового зобов’язання, визначеного з номінальної вартості таких облігацій, трьома рівними частинами щорічно.


ГУ ДПС у Київській області

Джерело інформації: https://kyiv.tax.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь